Mulţumită tehnicii moderne, aproape orice loc este potrivit pentru amplasarea unei saune. Indiferent unde – în pivniţă, în podul casei, în grădină sau garaj, lângă casă sau pe vapor – cert e că există loc pentru o saună chiar şi în cea mai mică casă. În Finlanda, cea mai mică cabină de saună are un metru pătrat.
Recomandări:
- Locul ales trebuie să fie accesibil, cu un amplasament liniştit şi să emane o ambianţă plăcută.
- Racordarea la apă, curent şi canalizare reprezintă cerinţa esenţială.
- Se poate lua în calcul posibilitatea de a exploata toaleta şi baia existente.
- Pivniţa sau podul casei să aibă cel puţin 2,2 m înălţime.
- Pentru o cabină de sine stătătoare amplasată într-o încăpere este necesară o înălţime a încăperii de 2,4 m, iar distanţa dintre saună şi pereţi să fie de cel puţin 40 cm.
- Dacă dorim să amplasăm sauna într-un colţ al încăperii sau să ocupe o încăpere în totalitate, înălţimea interioară a încăperii trebuie să fie de 2,25 m.
Sfat Util
Încăperea devine mai înaltă
Dacă nu putem asigura înălţimea necesară pentru amplasarea saunei, neajunsul se poate rezolva prin adâncirea pardoselii.
Cât loc necesită sauna?
Cabina de saună
Socotim un metru pătrat pentru o persoană. Dacă sauna este utilizată în acelaşi timp de patru persoane, avem nevoie de 4-5 metri pătraţi. jobb fent: Stabilirea locului potrivit
Încăperea pentru saună
În cazul în care avem loc lângă cabina de saună şi pentru încăperi funcţionale – cum ar fi vestiar, duşuri, loc pentru răcorire şi odihnă – va trebui să mai adăugăm câte un metru pătrat pentru fiecare persoană şi pentru fiecare încăpere funcţională. În felul acesta, pentru un complex de saună de patru persoane avem nevoie de aproximativ 16-20 metri pătraţi.
Este ideal ca încăperea pentru odihnă să fie amplasată lângă cabina de saună.
Drumul care leagă cabina de saună de încăperile exterioare (grădină, terasă sau balcon) să fie cât se poate de scurt.
Pentru o economie de spaţiu, încăperea pentru răcorire se poate realiza împreună cu încăperea pentru baie.
Cât ne costă practicarea saunei?
Cheltuielile legate de funcţionarea saunei de acasă depind în foarte mare măsură de mărimea cabinei de saună, de modalitatea de încălzire şi de tipul de construcţie a saunei. De exemplu, dacă dorim să încălzim cu soba electrică o cabină de saună de patru persoane pentru aproximativ cinci ore de practicare a saunei, cu siguranţă nu vom sărăci. La o sobă încălzită exclusiv cu lemne folosim un kilogram de lemne pe oră.
Sfat Util
Economisim bani
Dacă utilizăm lemne mai groase pentru construirea saunei căldura nu se emană atât de repede, cheltuielile de întreţinere fiind mai mici.