Pentru unii sauna reprezintă un interval de timp petrecut în mod distractiv, pentru alţii înseamnă transpirare plăcută. Indiferent de motive, sauna constituie unul dintre ultimele ritualuri publice care existau şi în timpurile străvechi. Tocmai acesta este farmecul saunei! Este în antagonism cu lumea „hightech” ghidată după sistemul calculatoarelor. Potrivit unui sondaj, 75% dintre femei consideră că relaxarea totală este partea cea mai frumoasă a practicării saunei. Bărbaţii pun accent pe efectul exercitat asupra rezistenţei fizice şi sănătăţii. În următoarele pagini vom afla cum se desfăşoară practicarea saunei şi de ce anume avem nevoie pentru a o transforma în distracţie.
Accesorii indispensabile pentru saună
- un prosop pentru saună: lung, cu două feţe de culori sau modele diferite
- un prosop sau două pentru şters
- un halat călduros
- papuci de ştrand uşori, antiderapanţi
- tot ce au nevoie pielea şi părul: pieptene, eventual uscător de păr, gel de duş şi o perie nu prea aspră pentru masaj uscat
- costum de baie sau bikini pentru pauze
- să nu uităm să luăm cu noi o carte sau un ziar, să citim în încăperea pentru odihnă!
Toaleta efectuată la duş şi baia pentru picioare
Îngrijirea corporală şi curăţenia desăvârşită reprezintă alfa şi omega saunei. Sub duşul cald îndepărtăm stratul de grăsime de pe epidermă, precum şi rămăşiţele produselor cosmetice şi mirosul corpului. În cazul în care avem picioarele reci, înainte să intrăm în saună le vom introduce până la glezne într-o baie pentru picioare. Adăugăm apa treptat, aceasta având temperatura de la 32 până la maximum 40° C. Acest procedeu îmbunătăţeşte circulaţia sangvină a organismului, care este o condiţie importantă a transpirării cu succes.
Parfumul şi alte produse cosmetice
Dacă intrăm în saună parfumaţi, putem avea neplăceri. În căldura extremă din saună, parfumul devine în scurt timp un nor de mireasmă şi în încăperea mică îi poate deranja pe ceilalţi. Mirosul corpului combinat cu cel al cremelor provoacă un efect intens. Sub influenţa căldurii cremele de faţă se scurg ca untul şi pot provoca usturimi dacă ne intră în ochi.
Locul papucilor
sunt aruncaţi peste tot, ne putem împiedica. Temperatura ridicată poate provoca reacţii chimice, materialele sintetice şi adezivul papucilor putându-se dezlipi.
Etapa încălzirii
Începem transpirarea! Corpul nostru este expus la o temperatură mai mult decât tropicală. Să nu ne întrebăm cât rezistăm, nu trebuie să doborâm recorduri. Poate cel care stă alături de noi într-un lac de transpiraţie este deja un profesionist care practică sauna de mai mulţi ani. El cunoaşte mersul lucrurilor. Nu cantitatea de lichide eliminată este importantă, ci procesul transpirării în sine.
Înăuntru în cabina încinsă!
Practicarea saunei este un eveniment social şi totodată este ritualul relaxării şi deconectării.
Multe persoane dezbrăcate – bărbaţi, femei, tineri şi vârstnici – stau laolaltă în încăperea îngustă a saunei. Dispoziţia celor care sunt în saună este bună şi relaxată. Odată cu hainele şi bijuteriile dispare şi statutul social. În saună ne expunem intimitatea până la o anumită limită – este o ocazie de a le acorda un pic mai multă atenţie celor de lângă noi şi de a ne comporta amabil.
Care dintre bănci este mai potrivită?
Dacă avem pielea uscată sau sensibilă – este destul de frecvent la începători – e indicat să ne aşezăm pe banca din mijloc. Dacă ne aşezăm chiar de la început pe banca de sus, vom avea imediat senzaţia de arsură pe faţă, umeri, nări şi sub unghii. Rămânem deci pe banca din mijloc până începem să transpirăm –atunci trece, în general, senzaţia neplăcută. Apoi ne putem urca la nivelul superior.
Căldură totală
Dacă dorim să ne îmbibăm cu aer fierbinte şi nu avem pielea sensibilă, ne putem aşeza chiar de la început la nivelul superior. Ne întindem pe bancă şi lăsăm fluxul căldurii radiante să ne învăluiască uniform, pe toată suprafaţa corpului,. În felul acesta se relaxează toate fibrele muşchilor. Rămânem în această poziţie timp de 10-12 minute.
În primul rând, depinde dacă clima este adecvată. Încercăm să rămânem cu tot corpul în aceeaşi zonă climatică. În acest mod, radiaţia termică se va distribui uniform pe toată suprafaţa corpului. Pentru aceasta poziţia ideală este culcat, pe burtă sau pe spate. Ne relaxăm în mod optim şi sarcina circulaţiei sanguine este minoră.
Uşoară claustrofobie?
Teamă de locurile închise? Da, se poate întâmpla, în căldura apăsătoare avem impresia că locul este prea stâmt. Mulţi dintre cei începători au această senzaţie, mai ales dacă stau întinşi pe banca de sus – direct sub acoperiş. În cazul acesta ne ridicăm în şezut şi ne strângem picioarele aproape de corp. În felul acesta rămânem în continuare în aceeaşi zonă termică şi sângele nu năvăleşte în picioare. Poziţia normală în şezut îngreunează circulaţia sangvină, mai ales dacă aplecăm capul. Se strânge prea mult sânge în picioare şi alimentarea creierului scade.
Prosopul pentru saună nu este util numai ca să ne aşezăm. El ne oferă intimitate şi protecţie.
- Aşezăm prosopul întins sub noi, pentru a absorbi picăturile de transpiraţie, şi pentru ca banca să rămână uscată pentru următoarea persoană.
- Prosopul este teritoriul nostru privat, ne protejează şi de impurităţi.
- Nu serveşte numai pentru igiena corporală, ci diminuează căldura băncii cât timp stăm în saună.
- Ne putem şterge ochii dacă a intrat transpiraţia.
- Fluturând prosopul în încăpere, el se poate utiliza pentru „stârnirea” aerului fierbinte după ce am turnat apă pe pietre.
- Priviri indiscrete? Ne putem acoperi cu prosopul la ieşirea din saună.
Nimic altceva decât aer fierbinte
În saună, la o temperatură ideală de 90-95° C, din cauza expansiunii termice, oxigenul din saună scade la minim. Măsurările arată faptul că în acest caz conţinutul de oxigen inhalat este atât de mic ca la o înălţime de 2000 de metri. Pentru bunăstarea organismului este mai bine să stăm liniştiţi în saună. Activităţile solicitante, cum ar fi gimnastica, masajul uscat sau polemica „fierbinte” cu cei din jur, vor fi lăsate pentru mai târziu.
Sex în saună?
Dacă avem intenţia să folosim minutele transpirării în favoarea unui joc erotic fierbinte… mai bine să stăm un pic pe gânduri! Potrivit medicilor, în primul rând bărbatul este cel care se expune unui efort fizic mare şi, în consecinţă, unui şoc circulatoriu sau unui infarct. Deci grijă mare!
Sfat Util
Aşa transpirăm în mod optim Câteva oportunităţi pentru a transpira în mod sigur: banca de sus: 8-12 minute în poziţie întinsă, după care încă două-trei minute pe banca din mijloc, în poziţie şezând; banca din mijloc: 10-13 minute, după care încă două minute pe banca de jos; banca de jos: este potrivită pentru copiii sensibili. De altfel, aici nu se produce supraîncălzire.
Timp scurt, dar intens
Vom sta în saună un timp relativ scurt – 12, maximum 15 minute.
Dacă ne aşezăm de la început pe banca de sus, ne expunem relativ în scurt timp unei radiaţii termice intense. Avantajul constă în faptul că nu apare acumularea termică şi sarcina circulaţiei sangvine rămâne mică.
Ajutor, nu pot să transpir!
Examinările au dovedit faptul că bărbaţii transpiră mai mult decât femeile. În orice caz, nu este un motiv de îngrijorare pentru femei. Picăturile mici de transpiraţie nu se văd imediat, pentru că se evaporă imediat de pe epidermă, dar cu toate acestea transpiraţia se produce.
Cântarul nu minte!
Înainte şi după saună ne cântărim. Diferenţa la cântar o reprezintă cantitatea de lichide pierdute în saună. După trei runde de saună aceasta ajunge chiar la un kilogram sau un kilogram şi jumătate. Din păcate, pierderea de greutate nu este durabilă. După ce bem lichide o recuperăm.
Trucuri mărunte
Dacă chiar nu reuşim să transpirăm, facem o baie caldă la picioare sau ne frecţionăm cu un burete uscat înainte de a intra în saună. Apoi totul funcţionează ca pe roate. Alte referiri şi reţete utile găsiţi în capitolul „Ziua de saună”
Udarea pietrelor încinse
Pe la sfârşitul etapei de transpirare trebuie introdusă neapărat o udare. Este punctul culminant al transpirării! În momentul când turnăm apa din polonic peste pietrele încinse, cu un sfârâit puternic, se ridică un nor de vapori având efectul unei „adieri încinse” (în finlandeză löyly).
Cum se efectuează udarea pietrelor
În primul rând, îi întrebăm pe toţi cei prezenţi dacă sunt de acord cu udarea pietrelor. Dacă sunt de acord, luăm apă din ciubărul de lemn cu polonicul de lemn şi turnăm peste pietrele încinse de pe sobă. Repetăm udarea pietrelor de două sau de trei ori, nefiind indicată de mai multe ori.
Aburi adevăraţi
Pentru generarea stimulului termic optim – pentru noi şi pentru toţi participanţii – fluturăm energic de câteva ori prosopul în aer. În unele saune se obişnuieşte ca maestrul de saună să efectueze din oră în oră ceremonia de udare a pietrelor.
Abur fierbinte pe pielea goală
Vaporii de apă nu-i observăm, îi percepem doar: încălzirea epidermei accelerează circulaţia sangvină şi transpirarea. Pietrele nu se udă cu mai mult de trei polonice de apă, pentru că altfel aerul saunei va fi saturat de aburi fierbinţi. Din această cauză unele persoane vor părăsi sauna sau se vor muta de pe banca de sus, pe banca de jos. Să nu despărţim colectivul!
„Biciuirea”
„Biciuirea” are un efect asemănător cu udarea pietrelor. Ea este răspândită mai ales în Finlanda. Cei care practică sauna se lovesc pe spate cu un mănunchi de nuiele subţiri de mesteacăn. Mănunchiul de nuiele împrăştie stratul subţire de aer deasupra epidermei, aducând mai multă căldură, care intensifică circulaţia şi alimentarea cu oxigen în epidermă.
Nu este recomandată celor sensibili
„Biciuirea” nu este răspândită peste tot. În primul rând, din motive igienice. În timpul „biciuirii”, în încăpere se „împrăştie” transpiraţia oamenilor, iar frunzele şi crengile subţiri cad. În căldura extremă din saună este o combinaţie cât se poate de neplăcută.
Uleiurile volatile – miresme terapeutice
Câteva picături de ulei volatil în polonic, şi udarea pietrelor devine o experienţă plăcută. Dar să nu ne aşteptăm la un efect terapeutic. Mireasma dispare prea repede, dar intensifică starea generală bună. Gândul la mireasma ameţitoare a trandafirului ne conferă o stare de beatitudine.
Mai puţin este mai mult!
Cantitatea picăturilor de ulei introduse în apa pentru udarea pietrelor depinde de concentraţia şi intensitatea uleiului ales. Potrivit experienţei acumulate despre ulei, putem utiliza o cantitate mai mare sau mai mică. În general se introduc cel mult patru picături într-un polonic cu apă. Prea mult ulei în apa pentru udarea pietrelor poate irita ochii.
Uleiurile – utilizate cu simţul măsurii!
Dacă e posibil, să încercăm să nu provocăm explozii! Adică să nu picurăm ulei direct pe pietrele încinse, în felul acesta putând evita provocarea unui foc instant în faţa noastră. Este valabil şi pentru amestecurile de ulei din flacoanele mari. Au fost cazuri când unele persoane din saună s-au trezit cu flăcările în faţă şi, de sperietură, au turnat din instinct şi restul de ulei pe foc.
Poate fi uleiul folosit pentru uz privat?
Dacă dorim, putem alcătui mireasma care ne caracterizează şi îmbina amestecul propriu
Calmează şi înviorează | ulei de flori de portocal |
Balsam năucitor | busuioc |
Trezeşte vitalitatea | rozmarin |
Sensibilitate interesantă | mimoză |
Relaxare extatică | salvie |
Terapie delicată | trandafir, trandafir de mai |
Căldură plăcută | lemn de santal |
Medicament pur | arbore de ceai |
Prospeţime | lămâie |
Extraordinar de erotic | iasomie |
Ajutor în orice situaţie a vieţii | lavandă |
Consolare pentru suflet | bergamotă |
Ameliorator de răceală | ulei de cajeput |
Respiraţie adâncă şi liberă | Douglasia |
Eliberare, relaxare | litsea |
Am transpirat destul!
Întoarcem una din clepsidre şi începem să măsurăm timpul transpirării. Aşa putem controla în mod optim când trebuie să părăsim sauna. Dacă ne cunoaştem reacţiile corpului, nu este necesară utilizarea clepsidrei. Ameţeala uşoară când creşte temperatura ne anunţă că începe să fie insuportabilă „clima tropicală- din deşert”.
Înainte de plecare
Pentru a obişnui circulaţia sangvină cu poziţia dreaptă a corpului, trebuie să stăm pentru câteva clipe pe banca din mijloc sau pe cea de sus în poziţia şezând. Putem intensifica circulaţia sangvină din picioare legănându-le pe rând. Ieşim din saună şi închidem repede uşa după noi, pentru a evita murmurul dezaprobator al celor rămaşi înăuntru.
Situaţii de urgenţă în saună – Să nu intrăm în panică!
Se întâmplă foarte rar situaţii de urgenţă. Dacă avem faţa foarte roşie şi ne cuprinde ameţeala, starea generală nu este adecvată sau vedem steluţe în faţa ochilor, trebuie să părăsim imediat sauna! Nu trebuie să intrăm în panică şi nici să alergăm: ne deplasăm încet, pentru a nu împovăra şi mai mult circulaţia sangvină.
Important: dacă avem faţa foarte roşie nu este permis să ne întindem la orizontală, partea superioară a corpului trebuind să fie întotdeauna mai ridicată.
După ce am părăsit cabina de saună, este bine să asigurăm organismului aer proaspăt din belşug şi să aplicăm pe frunte comprese reci sau cuburi de gheaţă.
Ne răcorim membrele cu un duş rece.
Nu e indicat să stăm întinşi pe spate prea multă vreme şi să evităm răcirea.
Important
Să chemăm medicul!
Nu trebuie să ne rezumăm la cuvintele liniştitoare ale personalului saunei; mai bine anunţăm imediat medicul! Nu avem de unde să ştim ce ascunde această stare de slăbiciune. De regulă, cauza este începutul unei afecţiuni sau o afecţiune deja existentă. Foarte rar trebuie căutată cauza în practicarea saunei.
Răcorirea în aer liber constituie o aventură
După transpirare, finlandezii se tăvălesc în zăpadă! Nu este o poveste amuzantă, ci un fapt bazat pe experienţă. Bineînţeles, dacă nu ne aflăm în Finlanda sau nu avem la îndemână zăpadă, respirăm aer proaspăt în grădina saunei sau într-un loc special amenajat în aer liber. Nu este indicat să rămânem în aer liber dacă temperatura de afară este ridicată sau ne învăluiesc razele solare, deoarece împiedicăm procesul de răcire, care generează acumulare termică.
Să ne plimbăm
Important: să ne plimbăm ritmic în mod constant! Să lăsăm aerului rece să ne „fure” căldura trupului. Să respirăm adânc, din adâncul plămânilor. Acestea sunt suficiente pentru răcorirea mucoasei căilor respiratorii şi pentru completarea lipsei de oxigen. Atenţie! Nu trebuie să rămânem totuşi prea mult în aer liber; să ne răcorim, nu să răcim!
Un duş cald?- Nu, mulţumesc!
În aer liber ne răcorim numai suprafaţa corpului şi căile respiratorii. Corpul în sine este încă încins. De acum începe etapa adevărată de răcire, care se va efectua în încăperea pentru răcorire. Dacă în loc de apă rece facem un duş cu apă caldă nu reuşim să transferăm surplusul de căldură din corp, putându-ne aştepta la probleme de circulaţie sangvină. Pe lângă acestea, s-ar pierde toate senzaţiile de „extra” şi „plus” care în mod normal urmează după saună.
Tratamente cu apă rece
În încăperea pentru răcorire avem mai multe posibilităţi. Pentru a ne răcori, alegem udarea lină şi delicată cu furtunul, baia rece ca gheaţa în care ne cufundăm cu totul, sau cea asemănătoare unei ploi tropicale?
Furtunul pentru udat cu apă rece
Furtunul pentru udat arată ca şi cel pentru stropit în grădină, dar fără duză. Jetul lin este foarte plăcut, pune în mişcare circulaţia sângelui în mod delicat, în plus putem utiliza jetul de apă cât timp considerăm că este necesar .
Duşul în valuri
Dacă preferăm stimulul puternic de apă rece vom utiliza duşul în valuri. Venind de sus, jetul de apă ne învăluie din belşug. Mai întâi ne răcorim picioarele, apoi braţele şi la sfârşit tot corpul. Nu trebuie să stăm mult, sunt de ajuns câteva secunde.
Duşul din ciubăr sau găleată
Efectul seamănă cu cel dat de valuri, dar este mai delicat. Pe peretele cabinei de duş este fixat ciubărul din lemn prevăzut cu o sfoară. În momentul în care tragem de sfoară ciubărul se înclină, iar apa se revarsă peste corp.
Duşuri tandem
Este o senzaţie plăcută când simţim jetul de apă din două părţi. Mai multe duşuri montate la înălţimi diferite, stropind din două părţi: un duş rece foarte plăcut.
Sfat Util
Aveţi grijă, e rece ca gheaţa!
Esenţa este cantitatea corectă: să experimentăm care din variantele de răcorire ne convine cel mai mult. Dacă avem pielea fină, petrecem majoritatea timpului lucrând la birou şi încă nu am descoperit tratamentele drastice cu apă rece, nu e recomandat să stăm mult timp sub un jet puternic de apă. În felul acesta putem evita restrângerea bruscă a vaselor sanguine, ceea ce poate provoca spasme musculare sau vasculare. Eventualele consecinţe le resimţim a doua zi: muşchiul contractat devine tare ca piatra şi apasă nervul. Este foarte dureros. Cei mai expuşi sunt muşchii regiunii osului sacral şi ai centurii scapulare.
Ploaie cu gheaţă, ploaie tropicală – după preferinţe
Ploaie rece sau ploaie tropicală: unele băi luxoase oferă diferite variante. Toate acestea au un farmec exotic, dar apa mai caldă are puterea de răcire mai mică decât duşul în valuri sau cufundarea.
Bazinul pentru cufundare este o adevărată provocare. În ceea ce priveşte stimulul rece, acesta se poate compara cu săritul în râul îngheţat. Intrarea în bazin este simplă: câteva trepte şi ne cufundăm în bazinul cu apă de aproximativ 80 cm adâncime. Răcirea este optimă, deoarece apa conduce de 20 de ori mai bine căldura decât aerul. Este suficient dacă ne cufundăm o dată sau de două ori.
Un duş făcut înainte
De reţinut: înainte de a intra în bazinul pentru cufundare, corpul se va spăla de transpiraţie cu apă caldă, dar durata să fie de numai câteva clipe. Motivele sunt cele de igienă.
Piele „de marmură”
Vasele cutanate nu reacţionează uniform. În cazul în care observăm pete roşiatice sau albăstrui pe coapse, nu e cazul să ne alarmăm. Unele vase sunt încă îngustate şi acolo se acumulează sângele, pe când pe alte porţiuni vasele sunt deja dilatate. În cazul acesta pielea are aspectul „de marmură”.
Important
Atenţie pentru cei cu tensiunea arterială crescută!
Stimulul provocat de apa rece, împreună cu presiunea apei, înseamnă un şoc pentru organism, tensiunea arterială crescând brusc. Dacă avem probleme cu tensiunea arterială, mai bine alegem altă metodă de răcire în loc de bazinul pentru cufundare.
Baia scurtă pentru picioare – cu efect puternic
La sfârşitul saunei, baia pentru picioare este asemeni desertului după un prânz delicios. Picioarele se introduc până la glezne într-un ciubăr de lemn sau într-un bazin prevăzut cu gresie. Este suficient dacă apa ne acoperă numai labele picioarelor, deoarece avem nevoie numai de un stimul parţial care, pornind de la laba piciorului, se răspândeşte în tot corpul.
Vasele îngustate se dilată. Căldura în surplus este transferată din organism. Baia pentru picioare durează 5-10 minute. Temperatura se ridică treptat la 40° C.
Baia caldă pentru picioare se va alterna cu duşul rece
După baia relaxantă pentru picioare este evident că urmează să ne deplasăm în încăperea de relaxare. În cazul în care dorim să fortificăm circulaţia şi vasele sangvine se recomandă repetarea seriei de baie caldă pentru picioare şi duş rece.
Udări terapeutice
Udările cu furtunul, începând de la vicarul Kneipp, sunt metodele clasice ale terapiei naturiste. După transpirare, în încăperea fierbinte este plăcută udarea cu apă rece: cu cât este mai mare diferenţa de temperatură între suprafaţa epidermei încinse şi jetul de apă rece, cu atât mai pronunţat este stimulul şi cu atât efectul este mai mare. Ţesutul răspunde cu încălzire şi flux sangvin mai puternic la acest stimul, care ajută corpul să reacţioneze atât la problemele cronice cât şi la cele acute.
Efectul udărilor
Udarea cu apă rece este benefică pentru contuzii, întinderi, entorse, chiar şi pentru pişcături de insecte. Ameliorează durerea. Este foarte eficientă mai ales pe picioare: jetul de apă din furtun fortifică vasele sanguine. Totodată intensifică circulaţia sângelui în tot corpul, având efect asupra funcţionării organelor. Prin udarea sistematică a coapselor putem preveni formarea celulitei (vezi pagina 50).
Sfat Util
Primul ajutor pentru întinderea musculară Dacă avem o întindere dureroasă – de exemplu la umăr, din cauza solicitării unilaterale în faţa calculatorului – îndreptăm furtunul timp de 20 de secunde pe porţiunea dureroasă. Îndreptăm furtunul şi lăsăm să curgă apa exact pe porţiunea dureroasă. Îl menţinem timp de aproximativ 30 de secunde, în funcţie de gradul de eficienţă. În momentul în care simţim durere din cauza frigului, nu mai continuăm. Ne ştergem bine.
Udarea ambulantă
În cazul de mai sus am îndreptat furtunul direct pe o porţiune, iar la udarea ambulantă conducem uşor furtunul de-a lungul corpului – întotdeauna în direcţia inimii! Ţinem furtunul în unghi ascuţit pe suprafaţa epidermei. Important: udările reci se încep întotdeauna din partea dreaptă şi se finalizează pe partea stângă. Începem cu laba piciorului drept şi piciorul drept. Apoi schimbăm la piciorul stâng, după care trecem la braţe. Aici începem tot de la dreapta: întâi mâna, pe urmă braţul. În felul acesta procedăm şi pe partea stângă.
Udarea genunchilor
Conducem jetul de apă din partea exterioară a piciorului drept, de la laba piciorului în sus, până la genunchi. Apoi, în partea interioară conducem jetul de la genunchi în jos. La fel procedăm şi la piciorul stâng.
Efectul udării genunchilor
Udarea genunchilor scade tensiunea arterială, întăreşte venele, împiedică formarea varicelor şi are un efect calmant. Fortifică funcţionarea organelor bazinului mic, a vezicii urinare şi organelor genitale. Poate este de necrezut, dar ajută în caz de răceală şi curăţă nările.
Udarea coapselor
Potrivim furtunul la partea exterioară a labei piciorului drept şi îl conducem până la muşchiul gluteal. Lăsăm câteva secunde să curgă apa pe fese, apoi conducem jetul de apă până la laba piciorului.
Efectul udării coapselor
Udarea coapselor este eficientă pentru problemele legate de vene, tulburări circulatorii şi previne formarea varicelor. Împiedică formarea celulitei, ameliorează irascibilitatea. Este de ajutor în tulburări de somn, epuizare şi stări depresive.
Important
Udarea coapselor şi a genunchilor nu se poate efectua: în timpul menstruaţiei în caz de nevralgie sciatică la afecţiuni acute ale vezicii urinare
Udarea braţelor
În principiu, se efectuează ca şi udarea genunchilor. Începem pe partea exterioară a braţului drept, apoi trecem pe partea interioară. În mod similar procedăm şi cu braţul stâng.
Efectul udării braţelor
Udarea braţelor intensifică şi accelerează circulaţia sangvină. Transferă sângele de la capul înfierbântat în braţe. Udarea braţului drept intensifică funcţionarea biliară şi a ficatului, iar udarea braţului stâng fortifică puterea inimii.
Udarea umerilor şi a braţelor în ansamblu
Dacă dorim, putem completa udarea braţelor cu udarea în ansamblu a umerilor şi braţelor. Începem cu dosul palmei drepte, urcăm uşor pe partea exterioară a braţului, până ajungem cu puţin deasupra articulaţiei umărului. Ne oprim aici câteva secunde, apoi coborâm uşor furtunul pe partea interioară a braţului, până la degetul mic.
Efectul udării umerilor şi a braţelor în ansamblu
Seamănă cu udarea braţelor, dar este mai intens. În afară de aceasta, ajută în cazul întinderilor dureroase în regiunea centurii scapulare.
Important
Se renunţă la udarea umerilor şi a braţelor în ansamblu dacă avem probleme cu organele situate în zona superioară a corpului, respectiv în cazul în care suferim de orice afecţiune a inimii sau a plămânilor.
Răsfăţul trupului şi sufletului
După avalanşa de stimuli e timpul să răsuflăm un pic, deci să ne acordăm 10-30 de minute. Ne înfăşurăm bine în halat, închidem ochii şi ne bucurăm de odihnă pentru câteva momente.
Doriţi un masaj mângâietor?
Acum vom exploata cu totul altfel timpul de odihnă: ce ar fi să mergem la un masaj „lomi-lomi-nui”, potrivit tradiţiei hawaiene? Muşchii noştri sunt calzi şi flexibili încă, potriviţi pentru un masaj. Circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte şi substanţele reziduale sunt eliminate.
Să avem grijă cu solarul!
Saună şi solar – prestări perfecte? Atenţie: pielea noastră nu ne va mulţumi! Epiderma devine sensibilă în saună şi pierde din funcţiile protectoare naturale faţă de radiaţiile UV. Studiile ştiinţifice dovedesc faptul că razele UVA (de unde lungi) şi UVB (de unde scurte) ajung astfel fără obstacole în straturile pielii situate mai adânc. Consecinţele sunt formarea timpurie a ridurilor şi riscul crescut de cancer de piele. După frecventarea saunei este mai bine să aşteptăm câteva zile înainte să mergem la solar. În acest timp, pe suprafaţa epidermei se formează un strat cornos subţire numit stratul lucidum, care se comportă ca un strat protector natural.
„Alimentarea” cu o băutură răcoritoare
După saună, pentru a ne reface „rezervele”, e necesar să consumăm lichide. Sucurile naturale de fructe şi legume conţin multe vitamine şi substanţe minerale importante.
Diluate sunt mai bune
Este bine să diluăm sucurile cu apă decarbonizată, că doar nici din fructe sau legume nu obişnuim să mâncăm deodată kilograme întregi! Este foarte bună şi apa minerală naturală.
Înainte de transpirare: | După transpirare nu este permis: |
---|---|
să nu practicăm sauna prea agitaţi, cu stomacul gol sau prea plin, după consum de alcool, bolnavi sau extenuaţi | să facem duş cald timp îndelungat înainte de etapa de răcorire |
să nu intrăm uzi în saună după toaleta preliminară | să renunţăm la faza cu plimbatul în aer liber |
să nu intrăm în saună cu corpul rece sau cu picioarele reci (să efectuăm baia caldă pentru picioare!) | să intrăm imediat sub duşul în valuri sau să sărim în bazinul pentru cufundare |
În cabina încinsă nu este permis: | să efectuăm udările cu apă rece cu jet foarte puternic |
să purtăm costum de baie | să mergem în bazinul pentru cufundări fără să facem un duş scurt înainte |
să vorbim cu voce ridicată, să citim ziare, să ne agităm | să renunţăm la baia caldă pentru picioare |
să stăm numai pe banca de jos şi să nu transpirăm | să transpirăm din nou în halatul cald |
să stăm pe bancă fără prosopul de saună | să ne odihnim dezbrăcaţi sau neînveliţi după faza răcoririi |
să stăm în saună mai mult de 15 minute | |
să efectuăm mai mult de trei runde de saună pe zi | |
să adormim în timpul transpirării | |
să efectuăm udarea pietrelor încinse imediat cum am intrat în saună |