Un ajutor pentru funcţionarea inimii şi circulaţia sangvină
Practicarea saunei este un antrenament ideal pentru inimă şi circulaţia sangvină. Transpirarea sistematică asigură regenerarea vaselor sangvine şi reglează tensiunea arterială, scăzând riscul de infarct.
Aspecte ce depind de vasele sangvine
Circulaţia sangvină bună defineşte performanţa fizică şi mentală. Acest lucru este posibil numai cu vase sangvine flexibile şi sănătoase, care au suprafaţa interioară foarte netedă. Numai în felul acesta ajunge sângele la celule şi le alimentează cu oxigen, respectiv cu alte substanţe vitale. În momentul când consumăm prea multe grăsimi şi ne mişcăm puţin, se produc depuneri în vasele sangvine. Circulaţia va suferi tulburări. Alimentarea organelor şi ţesuturilor nu mai este optimă – se instalează bolile. Există pericolul să se formeze cheaguri de sânge, care provoacă tromboză în venele adânci ale membrelor inferioare.
Curăţarea venelor
Lipoproteinele cu densitate mică ce se depun pe vasele sangvine irită interiorul acestora şi provoacă inflamaţii cu fisurări foarte subţiri. Dacă frecventăm sauna în mod regulat ajutăm la degradarea depunerilor. Se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în vasele sangvine mici şi în arterele care alimentează pielea şi muşchii. Rănile din interiorul vaselor sangvine se vindecă.
Curăţarea venelor
Hipertensiunea arterială este o boală endemică cu consecinţe negative, printre care apoplexia cerebrală, boli ale inimii şi sistemului circulator, respectiv afecţiuni oftalmologice. De o importanţă determinantă sunt factorii de risc, cum ar fi lipidele, fumatul, supragreutatea şi lipsa de mişcare. Pentru a preveni hipertensiunea arterială – dar şi în cazul hipertensiunii arteriale deja existente – sauna are un efect benefic. Prin practicarea ei în mod sistematic scade tensiunea arterială. Pereţii rigizi ai vaselor sangvine, specifici hipertensiunii arteriale, îşi recapătă flexibilitatea.
Hipotensiune arterială
La o tensiune arterială joasă se instalează numai o ameliorare temporară: persoanele cu hipotensiune arterială se înviorează din nou.
Atitudinea corectă
Câteva sfaturi utile pentru problemele de tensiune arterială: La hipertensiune arterială A se evita bazinul pentru cufundare. Din cauza stimulului rece şi a presiunii, în câteva clipe tensiunea se ridică la valori incredibile. Se recomandă udarea cu furtunul). La hipotensiune arterială În saună se recomandă poziţia culcat. După transpirare ne ridicăm uşor în poziţie şezând. La sfârşit rămânem câteva clipe pe banca de jos. În acest mod evităm ameţeala. Este permisă utilizarea bazinului pentru cufundare, dar în prealabil e bine să ne înviorăm cu o udare rece, pentru a pune în mişcare circulaţia sangvină.
Sauna şi medicamentele
Din punct de vedere medical, putem frecventa sauna până când ne permite starea fizică. Cei suferinzi de insuficienţă cardiacă de gradul patru sau de tulburări circulatorii grave ale arterelor coronariene oricum nu prea au dispoziţie pentru practicarea saunei. Dacă luăm medicamente pentru tensiune arterială înainte de a merge la saună, e indicat să cerem sfatul unui medic sau terapeut cu experienţă.
Studiile referitoare la fiziologia vieţii sportive dovedesc faptul că, în principiu, inima nu este suprasolicitată în saună. Dimpotrivă, funcţionează foarte echilibrat. Pare ciudat, având în vedere că pentru a împiedica căldura extremă trebuie să intensifice circulaţia sangvină cutanată şi musculară. Vasele sangvine situate la periferia corpului, cu scopul de a transfera căldura, se dilată şi rezistenţa lor scade cu 50% faţă de valorile normale. Acestlucru favorabil pentru inimă, cu toate că pentru asigurarea circulaţiei sangvine adecvate trebuie să lucreze cu putere mai mare, dar nu foarte repede. În timpul activităţilor sportive pulsul ajunge la 180-200 de bătăi pe minut, în timp ce la sfârşitul etapei de transpirare bate aproximativ de 120 ori pe minut.
Scade riscul de infarct
La căldura saunei, vasele sangvine cutanate şi musculare se dilată, se îmbunătăţeşte circulaţia sangvină în musculatura cardiacă. Alimentarea cu oxigen este mai abundentă. Se îmbunătăţesc caracteristicile circulaţiei sangvine; sângele conţine mai multe lichide (generate de transpiraţie), procentul componentelor solide fiind relativ mic. Scade numărul trombocitelor, plachetelor sangvine, care pot provoca cheaguri de sânge în vasele sangvine. În concluzie, dacă practicăm sauna în mod sistematic scade considerabil riscul de infarct.
Vasele sangvine groase
Putem frecventa sauna chiar dacă avem varice. Vasele sangvine se fortifică, cele intacte devin mai elastice. Este important să consumăm multe lichide după saună, pentru că în acest fel scade vâscozitatea sangvină şi totodată riscul apariţiei trombozei. În schimb, dacă avem venele inflamate nu e indicat să frecventăm sauna.