Pentru mine, sauna este emoţia trăită lângă amant şi totodată dragostea cumpătată a soţului”, scria o jurnalistă într-o revistă medicală finlandeză. Este o comparaţie foarte reuşită: după saună ne simţim revigoraţi şi plăcut relaxaţi. Parcă am fi în acelaşi timp în stare de veghe şi „plăcut” obosiţi.
Circumstanţe extreme
Efectul stimulator al saunei constă în faptul că programează organismul la un nivel mai înalt de capacitate – performanţă. Organismul este nevoit să lupte cu căldura. Bătăile inimii şi forţa cu care pompează sângele cresc, căile respiratorii se dilată. Prin plămâni, sângele este saturat de oxigen. Alimentarea cu sânge a creierului şi inimii se îmbunătăţeşte. Intelectul excelează, flexibilitatea sufletească se intensifică. Din punct de vedere spiritual ne simţim revigoraţi şi pregătiţi de acţiune.
Muşchi relaxaţi
În saună muşchii se supraîncălzesc, activitatea lor se reduce aproape la zero. Organismul sistează orice fel de activitate musculară, cu care s-ar produce şi mai multă căldură. Ne simţim minunat şi foarte relaxaţi.
Beatitudine rece
Ca şi efectul căldurii, stimulul rece ne înviorează şi ne relaxează. Tratamentele reci ne solicită în primul rând corpul: muşchii se contractă, iar vasele sangvine se îngustează brusc. O perioadă scurtă inima bate mai repede, alimentarea cu sânge a creierului şi inimii se îmbunătăţeşte. Toate acestea au un efect de şoc moderat, dar care ne înviorează şi ne dă aripi.
Înviorare totală
După faza răcirii, în câteva minute se normalizează numărul bătăilor inimii. Dacă efectuăm baia caldă pentru picioare, temperatura nucleului se răceşte la temperatura normală de 37° C. Sângele pătrunde cu forţă în intestine şi porneşte digestia. Se intensifică şi dispoziţia sexuală. Medicii vorbesc de „oscilaţii ulterioare vegetative”: stimulii termici alternativi sunt urmaţi de o înviorare totală.
Factorul de stres
Toată ziua stres la locul de muncă – iar seara să mai practicăm şi saună? Poate ne întrebăm dacă stimulii variabili din saună nu ne solicită organismul şi mai mult. Dacă facem abstracţie de rundele extreme, sauna elimină stresul.
Prin practicarea saunei se înlătură stresul
Ca stimulii durabili să devină stres, depinde de modul cum îi gospodărim! Dacă stimulii reci şi calzi sunt dispersaţi echilibrat, cu intensitate şi pe perioade egale, pentru organism vor fi evidenţi la un moment dat. Vom considera că sauna este suportabilă, plăcută. Corpul va prelucra treptat, în cantitate mai mare, stimulii variabili. Cu timpul vom observa că rezistăm din ce în ce mai bine la căldură şi transpirăm mai repede. Succesul saunei constă în faptul că, după o perioadă mai lungă, facem faţă mai uşor stresului zilnic şi ne simţim mai odihniţi.
Sfat Util
Uităm de supărare
Cel mai de preţ aspect al saunei este că ne relaxează şi ne revigorează. În saună sunt de evitat agitaţia, zgomotul şi certurile aprinse. Potrivit finlandezilor, în felul acesta se „evaporă” supărarea.
Sauna şi hormonii de fericire
În creier, hipotalamusul asigură concordanţa dintre sistemul nervos şi cel hormonal. Există două sisteme importante de control al organismului nostru. Glanda mică este în strânsă colaborare cu hipofiza, organ de control situat tot în creier. Acest organ important este responsabil pentru întregul sistem hormonal. La căldură extremă sau frig extrem hipofiza stimulează cortexul suprarenal pentru eliberarea glucocorticoidelor. De aici face parte şi cortizolul, pe care îl cunoaştem ca medicament cu denumirea Corteff. Cortizolul este un hormon care gestionează lipometabolismul.
Sauna stimulează gândirea
Cortizolul inhibă predispunerea la alergii şi împiedică procesele inflamatorii (vezi pagina 74). Stimulează ficatul ca să transforme compuşii lipidelor şi proteinelor în glucide. Se eliberează energie şi creşte performanţa creierului şi a muşchilor.
Sauna îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare
Conţinutul cortizolului în sânge este controlat de ACTH, care este produs în hipofiză. ACHT este o substanţă de dopaj naturală care ne stimulează la o atenţie şi concentrare maxime. Consecinţă: creşterea vigilenţei şi a capacităţii intelectuale. Acest efect pozitiv este sesizat imediat după etapa de răcire.
Important
Plasturele hormonal Înainte de a intra în saună trebuie să dăm jos plasturele hormonal. În căldura extremă din saună şi-ar pierde efectul. Acesta va fi pus într-un loc curat, iar la plecare îl lipim la loc.
Sauna ne binedispune
În medula suprarenală sunt pregătiţi hormonii de stres, adrenalina şi norepinefrina, care dacă este necesar se eliberează în sânge. Aceşti hormoni asigură dilatarea vaselor sangvine şi a căilor respiratorii şi măresc frecvenţa cardiacă. Din această cauză avem impresia că suntem saturaţi de energie. Norepinefrina, care este substanţa adrenalinei, induce o dispoziţie optimistă. Este şi mai bine în cazul în care ACHT şi norepinefrina apar împreună: ne cuprinde un sentiment de fericire! Endorfina, cunoscută şi sub denumirea „hormoni de fericire”, ajunge în cantitate mai mare în sânge. Ea creşte siguranţa de sine şi ne dă senzaţia că suntem implicaţi într-o campanie de cucerire. Nu mai suntem vulnerabili în faţa problemelor zilnice, suntem în stare să ne stăpânim mai bine.
Sauna ne ajută să devenim mai fermi în principii şi convingeri
În sânge creşte nivelul serotoninei şi dopaminei, care suscită la planuri ambiţioase şi asigură forţa creativă. Serotonina, acest hormon al fericirii, induce optimismul şi obligă anumite celule carcinomatoase să se autodistrugă. Acest fapt a fost stabilit de oamenii de ştiinţă ai Facultăţii Birmingham. Triptofanul, substanţa serotoninei, este un antidepresiv natural. Purifică psihicul şi ne asigură somnul după practicarea saunei. Este foarte important să consumăm grăsimi cât mai puţine! Grăsimea împiedică acumularea triptofanului şi serotoninei în creier. În loc de grăsimi este de preferat să alegem mâncare bogată în proteine, de exemplu peşte, pui, lactate degresate, linte, fasole albă, curmale sau banane.
În favoarea capacităţii de concentrare
În timpul practicării saunei se eliberează alături de adrenalină şi norepinefrină – aceşti neurotransmiţători – o altă substanţă de transmisie: acetilcolina. Această substanţă intensifică fluxul de informaţii dintre anumiţi neuroni. Rezultatul: fortifică memoria şi viteza de gândire. Colinul, substanţa acetilcolinei, conform celor mai recente studii ştiinţifice, este cel care reprimă sindromul Alzheimer!
Să practicăm sauna până slăbim?
Ce bine ar fi dacă grăsimea corporală s-ar topi pur şi simplu prin transpirare. Dar sauna nu poate face minuni! Kilogramele pe care le pierdem în timpul practicării saunei reprezintă de fapt lichidul eliminat prin transpirare. Deci, practic, sauna nu slăbeşte. Totuşi nu este total fără efect în ceea ce priveşte slăbirea: în timpul transpirării creşte nivelul somatotropinei (STH), acest hormon de creştere. Este denumit şi „hormon de tinereţe”, pentru că în tinereţe are un rol foarte important în procesele de creştere. Stimulează creşterea părului, întinde pielea, intensifică libidoul, sporeşte performanţa fizică şi mentală şi reglează proporţia grăsimii corporale. Are grijă să se dezvolte masa musculară şi să se elibereze energie,- în detrimentul grăsimii depuse! Cu alte cuvinte, dacă practicăm sauna în mod sistematic putem accepta ideea pierderii în greutate. Însă aceasta nu are o bază ştiinţifică. Prin creşterea nivelului STH, dispersia în sânge a lipoproteinelor cu densitate mică şi mare se înclină spre direcţia pozitivă. Prin practicarea saunei, valoarea lipidelor se îmbunătăţeşte (vezi pagina 65).