Fortificarea căilor respiratorii şi a sistemului imunitar
Când se apropie iarna umedă şi rece şi apar virozele căilor respiratorii, importanţa saunei este de nepreţuit. Cu ajutorul stimulilor termici, organismul se obişnuieşte cu alternarea permanentă a căldurii şi a frigului. Prin practicarea saunei în mod sistematic creşte rezistenţa organismului. Efectul benefic, vindecător al saunei se poate observa la diminuarea bolilor cronice ale căilor respiratorii.
Bronhii îngustate
În cazul bronşitei, astmului, mucoasa organelor respiratorii se degradează şi căile respiratorii se îngustează. Respiraţia este îngreunată. Medicul prescrie de obicei un spray, care împiedică să se îngusteze bronhiile la cel mai mic stres sau solicitare. Alte medicamente utillizate sunt expectorantele care ajută la eliminarea mucusului. Uneori, medicamentele au efecte secundare nedorite. Dacă practicăm sauna, secreţiile vâscoase se dizolvă fără efecte secundare nedorite asupra organismului.
Sauna este benefică pentru astm
La numai câteva minute de la practicarea pentru prima dată a saunei, alimentarea cu sânge a mucoaselor căilor respiratorii este de şapte ori mai puternică. Aerul fierbinte inspirat se răceşte la o temperatură suportabilă până când ajunge în plămâni. Muşchii respiratorii se relaxează de la căldură, bronhiile se dilată şi persoana chinuită de astm poate respira liber. După mai multe şedinţe de saună crizele astmatice sunt în scădere continuă. Acest lucru se explică prin faptul că glandele suprarenale eliberează mai mult cortizol. În cazul unei crize acute medicul ar prescrie exact această substanţă, dar cu efecte secundare nedorite!
Căile respiratorii se eliberează
Bronşita cronică favorizează apariţia infecţiilor. Prin practicarea saunei în mod sistematic acest neajuns se poate evita. În saună, mucoasele căilor respiratorii se încălzesc până la 42° C! Secreţiile vâscoase se dizolvă şi se pot elimina prin tuse. Cilii, lipiţi din cauza secreţiilor vâscoase, se eliberează în bronhii şi cu propriile puteri pot deplasa în sus praful, mucusul şi alte substanţe nocive. Senzaţia de tuse se diminuează considerabil.
Protecţie avansată
Dacă într-un ţesut, cum este cel al căilor respiratorii, se intensifică circulaţia, creşte autoapărarea organismului – se măreşte numărul de anticorpi. În primul rând, imunoglobulina A identifică şi neutralizează „intruşii”. Gripa şi răceala, care apar pe timp de iarnă, nu mai au nicio şansă.
Celulele killer
Ca urmare a hipertermiei din saună, se formează un nou perete protector (vezi pagina 24) prin înmulţirea celulelor killer, care fac parte din fluxul sangvin: este vorba de limfocitele T. Acestea sunt celule care atacă direct celulele carcinomatoase, viruşii şi bacteriile, sau dau alarma către celulele fagocite pentru distrugerea „intruşilor”.
Măsuri de protecţie împotriva viruşilor
Creşte considerabil şi numărul interferonilor, celule specializate care ajută la inhibarea dezvoltării şi înmulţirii viruşilor în organismul nostru.
Inhibitori de radicali liberi
Radicalii liberi sunt responsabili pentru leziunile celulelor organismului. Se formează în urma inhalării fumului de ţigară, a gazelor de eşapament, dar şi în urma pesticidelor, insecticidelor, care sunt preluate din lanţul de alimente sau razele intense solare. Sunt frânturi de molecule cu un efect distrugător. Atacă vertiginos celulele sănătoase şi le distrug. Armele cele mai eficiente împotriva radicalilor liberi sunt vitaminele A-, C-, E şi practicarea saunei în mod sistematic: acestea ajută la producerea intensivă de interferoni, care elimină radicalii liberi.
Important
În caz de răceală sau gripă, sauna nu ne poate ajuta. Din momentul când am observat primele simptome, nu vom intra în saună. Corpul îşi adună toate forţele pentru a lupta împotriva bolii, iar căldura din saună ar suprasolicita organismul. Sauna va fi practicată numai după ce febra şi celelalte simptome au încetat definitiv.
Ce durată are protecţia?
Dacă dorim să ne menţinem vitalitatea şi sistemul imunitar în perioada umedă şi răcoroasă, se recomandăfrecventarea săptămânală a saunei! Astfel rezistenţa organismului rămâne la nivel înalt şi putem lupta în mod eficient împotriva răcelii. Este indicată fortificarea regulată a sistemului imunitar în saună şi pe timp de vară, mai ales înainte de călătorii lungi cu avionul. O schimbare bruscă a climei, mai ales temperatura tropicală neobişnuită, solicită mult sistemul imunitar. Prin practicarea saunei devenim mai rezistenţi.