Practicarea corectă a saunei induce un sentiment de fericire. Procedurile se bazează pe experienţe acumulate de milenii, sunt dovedite ştiinţific şi au fost mereu îmbunătăţite. Bineînţeles, paşii practicării saunei se pot modela după preferinţele fiecăruia. Până învăţăm reacţiile propriului corp, e indicat să respectăm câteva reguli prezentate în cele ce urmează. Acest lucru ne va ajuta să ne dăm seama dacă dorim să schimbăm ceva după propria dorinţă.
Pentru dispoziţia necesară
Să încercăm să uităm de zilele obişnuite, să facem loc odihnei! Două aspecte de care trebuie să ţinem seama pentru practicarea saunei: timp şi linişte interioară. Dacă intrăm în saună după o zi agitată de muncă sau mai multe ore de condus maşina, nu vom reuşi să ne relaxăm în mod adecvat. Înainte de a intra în saună, să ne acordăm un moment de odihnă: pentru a ne crea dispoziţia necesară să respirăm adânc şi să facem un duş cald, care să dureze ceva mai mult timp decât de obicei.
Cât timp necesită sauna?
Nu există o regulă, nimic nu este obligatoriu; totuşi, dacă dorim rezultate de la acest program wellness pentru trei şedinţe de saună, trebuie să ne planificăm cel puţin două ore. În cazul în care dorim şi un masaj, avem nevoie de mai mult timp.
În pielea goală!
De obicei nu facem duş în costum de baie, şi acest lucru este valabil şi pentru saună. Orice piesă de îmbrăcăminte scade ceva din plăcerea de a transpira, de fapt împiedică transpirarea adecvată şi provoacă acumulare termică. Dacă totuşi dorim să ne acoperim în saună, vom utiliza prosopul de saună Este interzis materialul sintetic! Costumul de baie din material sintetic se încălzeşte în saună, absoarbe transpiraţia, împiedică procesul de evaporare. Se înroşeşte pielea şi pot apărea inflamaţii (eczeme de contact). În legătură cu bijuteriile, să fim foarte atenţi. Lănţişoarele, cerceii şi bijuteriile de corp se încing şi putem să ne ardem, existând pericolul ca materialul respectiv să nu reziste la temperatura înaltă.
Lentilele de contact în saună
În principiu, pentru lentilele de contact nu există nicio restricţie – nu se deteriorează de la căldură – dar putem avea un disconfort dacă ne dau senzaţia de uscăciune sau se încălzesc. Ne ajută dacă clipim de câteva ori, pentru a păstra conjuctivele umede. Este şi mai bine dacă stăm cu ochii închişi, fiindcă oricum în saună nu sunt prea multe de văzut. În momentul când ieşim din saună, e bine să ne umezim conjuctivele în modul descris mai sus. Toate acestea sunt valabile mai ales pentru lentilele de contact moi.
E indicat să mâncăm bine înainte de saună?
Dacă mergem la saună cu stomacul plin corpul trebuie să se lupte şi cu digestia, pe lângă protecţia împotriva căldurii. Este o sarcină suprasolicitantă pentru organism, şi ca urmare în creier se poate instala o deficienţă sangvină ce se manifestă prin ameţeli şi dureri de cap. Din această cauză, înainte de saună e indicat să consumăm mâncăruri uşoare. O salată sau brânză şi fructe sunt ideale. După saună, mâncare uşoară Pentru a valorifica pe deplin efectele saunei, care se răsfrâng asupra sănătăţii noastre, se recomandă consumul de mâncăruri uşoare şi după saună. Ajută la purificarea organismului şi la slăbit. Să încercăm să renunţăm la toate mâncărurile şi plăcerile culinare care suprasolicită organismul. Aici ne referim la toate mâncărurile cu conţinut de zahăr şi grăsimi În timpul saunei nu e bine să consumăm lichide. La prima vedere pare logic să completăm imediat lichidul eliminat din organism, dar nu este corect! Este benefic ca organismul să îşi extragă apa necesară pentru transpiraţie din resursele ţesuturilor, şi nu din sticla de apă minerală. „Să bem pentru saună”- spun finlandezii, ceea ce înseamnă să bem numai după saună.
Proces de purificare
Pentru a transpira mai bine, organismul eliberează lichidul necesar în ţesutul conjunctiv din substanţa intercelulară. Substanţele descompuse ale metabolismului sunt eliminate prin transpiraţie ca un torent purificator. Dacă bem apă în timpul saunei se pierde efectul purificator!
Ce înseamnă runda de saună?
O rundă de saună are două ramuri principale. Prima este faza încălzirii, ce include şi toaleta preliminară. A doua fază este etapa răcirii, urmată de baia caldă pentru picioare.
Dacă am intra direct în cabina de saună nu ne-am simţi bine din cauza transpiraţiei de peste zi. Înainte de a intra în saună trebuie să facem un duş şi vom transpira mai bine.
Alimentarea cu oxigen şi răcirea
După prima transpirare vom face câţiva paşi în aer liber, ca să alimentăm plămânii cu oxigen, apoi intrăm în încăperea de răcorire. Acolo ne aşteaptă tratamente cu apă rece. Ceremonia îmbăierii va fi finalizată cu o baie caldă la picioare, care este benefică pentru circulaţia sângelui.
Alimentarea cu oxigen şi răcirea
După prima transpirare vom face câţiva paşi în aer liber, ca să alimentăm plămânii cu oxigen, apoi intrăm în încăperea de răcorire. Acolo ne aşteaptă tratamente cu apă rece. Ceremonia îmbăierii va fi finalizată cu o baie caldă la picioare, care este benefică pentru circulaţia sângelui.
O rundă, două, sau mai multe?
În cazul în care frecventăm sauna o dată pe săptămână, trei runde sunt suficiente. Mai multe runde ar fi prea solicitante şi obositoare pentru organism. De fapt, se poate întâmpla să dispară efectul de revigorare. Poate să fie eficiente şi două runde sau numai una. Dacă avem posibilitatea de a practica zilnic sauna, ne vom da seama că este suficientă şi o rundă.
Sauna şi baia de aburi sunt compatibile. Această variantă combinată are sens dacă înainte de a intra în sauna încinsă pielea se încălzeşte foarte bine în baia de aburi. În orice caz, principiul :mai întâi baia de aburi şi la urmă sauna! Cauza: solicitarea circulaţiei sangvine este mai mare în baia de aburi dacât în saună). Să nu uităm de răcorirea adecvată şi de pauzele lungi dintre runde
Sfaturi utile pentru debutanţii în practicarea saunei
Dacă încă nu am frecventat sauna, următoarele sfaturi ne ajută să evităm greşelile începătorilor.
Numai în mod sistematic
Să ne stabilim propria„zi de saună” şi să încercăm să o respectăm. Modul sistematic – nu modul frecvent – de practicare a saunei ne dă prilejul să apreciem corect efectele de îmbunătăţire a stării generale şi să putem decide asupra necesităţilor noastre speciale.
Prosopul pentru saună
Prosopul pentru saună, cu două feţe de culori sau modele diferite, îl utilizăm din motive igienice. În timpul transpirării ne vom aşeza întotdeauna pe aceeaşi parte a prosopului.
S-a scurs timpul de transpirare!
E bine să aşezăm o clepsidră în cabina de saună. În cazuri speciale, pe fiecare perete se găseşte cel puţin una. Măsurarea timpului ne garantează plecarea în timp util din saună. Uneori simţurile ne înşeală! Pentru sauna de acasă este adecvat un clopoţel cu sunet plăcut. Au fost cazuri când oamenii au adormit în saună, fapt care poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
Ciuperca piciorului
În saună e recomandabil să purtăm papuci de ştrand, iar după saună să ne dezinfectăm picioarele. În fiecare saună există instalaţii speciale de stropire. Este important să ne ştergem foarte bine între degetele de la picioare. Terenul cel mai prielnic pentru dezvoltarea ciupercilor este umezeala caldă.