În 1924, la Olimpiada de la Paris, la cererea finlandezilor s-au construit saune. Pe vremea aceea era considerat ceva ieşit din comun. Ce legătură avea sauna cu performanţa de vârf a Jocurilor Olimpice? Foarte multe, după cum s-a dovedit în cele din urmă. Existau 35° C la umbră când Paavo Nurmi, atletul finlandez, a câştigat medalia de aur la proba de alergare pe 1500 m. Peste o oră a câştigat medalia de aur la proba similară pe 5000 m. Un reporter american a emis zvonul conform căruia atletul s-a antrenat pentru Olimpiadă, zile întregi, în saună; nu s-au găsit alte explicaţii plauzibile pentru această performanţă de excepţie. De atunci, sauna şi sportul sunt de nedespărţit. După concursurile sportive din zilele noastre nu se omite sauna.
Pregătiţi pentru performanţă
Medicii sportivi şi oamenii de ştiinţă au convenit asupra faptului că sauna are o contribuţie directă la intensificarea randamentului. Nu vorbim de antrenamente pentru modelat muşchi – este vorba de regenerare, iar în saună capacitatea de regenerare este foarte mare! Sportivii de performanţă şi-au dat seama că prin practicarea saunei în mod sistematic cresc şansele de reuşită. Această „regulă” este valabilă şi pentru cei care practică sportul ca pe un hobby: cine doreşte să-şi întreţină vitalitatea, să frecventeze sauna.
Perseverenţă
Practicarea saunei dezvoltă performanţa. Prin aceasta ne putem testa propria perseverenţă. Într-un mediu climatic şi geografic schimbător, fiecare om pierde din performanţa obişnuită.
Energie pură cu oxigen
Corpul nostru este alcătuit din mai mult de zece miliarde de celule. Fiecare din aceste celule trebuie alimentată cu oxigen. Din acestea fac parte şi celulele musculare. Procesul de acumulare a energiei, desfăşurat cu ajutorul oxigenului, este denumit ştiinţific respiraţie aerobă. La un efort susţinut sau o solicitare extremă, muşchii obosesc repede şi oxigenul devine insuficient. În lipsa oxigenului, pentru a ne susţine în continuare randamentul, muşchii suplimentează energia din carbohidraţi. Această formă de acumulare a energiei este numită respiraţie anaerobă. Spre deosebire de respiraţia aerobă, în acest caz se produc substanţe reziduale: acidul lactic, ce poate provoca febră musculară dureroasă. El atacă structura fibrelor musculare – se formează mici rupturi, ducând la scăderea performanţei.
Toate acestea sunt mai evidente în sport, de exemplu, la o înălţime foarte mare, într-o zonă cu un conţinut de vapori ridicat sau la temperaturi extreme. În saună, în primul rând, se îmbunătăţeşte capacitatea plămânilor, ceea ce fortifică perseverenţa şi în mod automat creşte performanţa.
Capacitate pulmonară mai mare
În cazul în care timp de zece secunde respirăm cât se poate de repede şi adânc, obţinem valoarea capacităţii pulmonare. Plămânii sănătoşi pot acumula o cantitate suficientă de oxigen pentru alimentarea adecvată a muşchilor. Prin practicarea saunei în mod sistematic, dezvoltăm capacitatea plămânilor – se relaxează muşchii respiratori şi bronhiile se dilată cu 15%. Aceasta reprezintă condiţia pentru practicarea optimă a sporturilor de rezistenţă, cum ar fi ciclismul, nataţia ori atletismul. În plus, se intensifică şi arderea grăsimilor.
Lipsa de oxigen
În cazul unui antrenament cu efort susţinut sau la un efort fizic brusc trebuie să apelăm la toate resursele de energie, fapt ce poate sustrage tot oxigenul din muşchi. Consecinţele sunt oboseala, spasmele sau durerile musculare.
Sauna revigorează muşchii obosiţi
În saună, pe parcursul transpirării se degradează acidul lactic şi se secretă prin rinichi.
Este benefic, deoarece în momentul când se elimină substanţele reziduale se eliberează căile de alimentare cu oxigen, iar în timpul odihnei efectuate după saună fisurile mărunte din fascia musculară se refac.
Sportul şi alergia
Numai în Europa aproape 20% din populaţie este afectată de alergia la polen şi la iarbă. În cazul alergiei la polen, pe parcursul anilor poate interveni „coborârea”: afecţiunea din regiunea nasului şi gâtului coboară la bronhii. Consecinţa: astmul! Bolnavul primeşte aer mai puţin, ceea ce înseamnă scăderea performanţei. Sauna este de real ajutor şi în acest caz: relaxează şi dilată muşchii respiratorii, atacurile de astm devenind mai rare (vezi pagina 68).
Accidente sportive
Sauna este oaza revigorării, în primul rând pentru sportivii care au tendoanele şi articulaţiile suprasolicitate din cauza efortului îndelungat. Sauna reprezintă un adevărat izvor de sănătate după o întindere musculară, entorsă sau contuzie. bal: Atacurile de astm devin mai rare
Important
Când să nu practicăm sauna!
Este interzisă sauna în cazul unor accidente sportive ale căror urmări constă în leziuni interne sau efuziuni sangvine.
Să nu uităm să bem lichide!
Înainte de activităţile sportive e necesar să bem lichide din belşug. În momentul când pierderea de lichide ajunge la 2-5%, capacitatea de concentrare scade considerabil şi implicit scade şi performanţa: nu ne putem concentra în mod adecvat, atenţia este dispersată şi creşte riscul de accidentare. Dacă în această stare mergem la saună, organismul se deshidratează total şi pentru a recupera pierderea de lichide va avea nevoie de cel puţin 24 de ore.
Sauna se practică înainte sau după sport?
Întâi sportul şi la urmă sauna – aşa spune regula cea mai importantă! Dacă am obosit în timpul transpirării, nu mai simţim nevoia sportului. Stimulul variabil rece-cald suprasolicită circulaţia sangvină, iar în această stare activitatea sportivă nu ar fi benefică pentru organism. Încă un sfat: după antrenament este indicat să aşteptăm până când pulsul, frecvenţa respiratorie şi circulaţia sangvină scad la valorile normale. Apoi, putem intra în saună!
O singură excepţie
Se permite practicarea saunei înainte de sport numai în cazul în care dorim să ne relaxăm muşchii cu o încălzire scurtă, cu scop bine definit. În acest caz nu este obligatorie etapa răcirii.
Băuturi izotonice
Aceste băuturi conţin multe substanţe minerale şi carbohidraţi. Nu sunt dăunătoare, dar la unele sporturi sunt inutile. Consumul acestor băuturi este util numai în cazul practicării unui sport de rezistenţă, de exemplu în timpul unui concurs de ciclism sau la un maraton, pentru completarea resurselor minerale. În alte cazuri este mai bine să consumăm lichide necarbogazoase, dozate pe toată durata zilei. Înainte de concurs se poate „condimenta” băutura cu puţină sare – ajută la absorbţia apei din intenstine. După antrenament, înainte de saună, ne putem întări organismul cu o supă de pui. După saună se recomandă consumul de lichide răcoritoare
Krio – antisauna cu gheaţă
Din exterior arată ca o saună de hotel obişnuită; în schimb, înăuntru domină un frig crunt: minus 110° C, valoare de opt ori mai joasă decât a unui congelator de trei stele! De fapt este vorba de o cameră frigorifică (krio – frig). În momentul când intrăm într-o astfel de cameră, pentru a evita degerăturile, în afară de echipamentul de baie vom purta mănuşi şi ne vom acoperi gura. Încălţămintea ne va proteja să nu ne „lipim” desculţi de pardoseală. În camera frigorifică nu vom sta mai mult de câteva minute. „Kriosauna” ne oferă o porţie bună de revigorare ce împrospătează spiritul. Totuşi, din punct de vedere medical este de preferat sauna obişnuită cu aer cald.
Ameliorarea cu gheaţă
Unii sportivi exagerează cu frigul: exploatează faptul că, în cazul accidentelor sportive, şocul rece blochează pentru scurt timp transmiterea durerii. În plus, se inhibă răspândirea în sânge a aşa-numitelor mediatoare (substanţe transmiţătoare proprii ale organismului, care generează reacţii inflamatoare şi dureri). Pentru persoanele bolnave de reumatism sunt de ajuns trei minute în „kriosaună” pentru a scăpa de durerile articulare de care suferă de mai mulţi ani. Însă efectul nu ţine mai mult de patru ore. Alte beneficii: cu camera krio se poate mări capacitatea musculară cu până la 18%, dar numai în cazul sporturilor de rezistenţă. La un efort direct, de exemplu la un sprint, efectul este zero.
Sauna şi sportul – recapitulare
Regula de aur: întâi sportul şi apoi sauna, nu invers!
Înainte de sport vom consuma lichide necarbogazoase sau sucuri de legume şi fructe diluate, împărţite pe toată durata zilei.
După antrenament vom aştepta 30 de minute înainte de a intra în saună.
În acest timp se vor normaliza pulsul şi respiraţia. După saună vom face o pauză aproximativ două ore înainte de a merge din nou la antrenament.
Nu vom practica sportul (aici vorbim şi de înot) între rundele de saună.
Înainte de concurs nu vom merge la saună. Între practicarea saunei şi concurs trebuie să existe un interval de cel puțin două zile.