Amintim trei tipuri de construcţie a saunei: din elemente, din lemn masiv şi din buşteni. Nu toate acestea sunt adecvate pentru realizarea unei saune la domiciliu. Este o diferenţă mare şi în ceea ce priveşte calitatea şi durabilitatea. Dacă dorim să practicăm sauna în mod sănătos – şi nu numai ca pe o distracţie – trebuie să alegem un tip de saună care, prin structura şi materialele de construcţie utilizate, garantează clima adevărată a saunelor finlandeze.
Important
Depinde de radiaţia termică
Din punct de vedere al climei de saună, este importantă căldura care radiază de pe acoperiş şi de pe pereţi (radiaţia termică). Sauna este „finalizată”- cum spun finlandezii – numai atunci când lemnul a înmagazinat destulă căldură. Din această cauză este foarte importantă încălzirea treptată a saunei.
Tipul de construcţie din elemente
Pereţii cabinei de saună sunt alcătuiţi din structură din cadru de lemn, pe care se fixează un şablon de lemn. Pentru a limita cerinţa de energie, crăpăturile se etanşează cu materiale termoactive, de exemplu vată minerală sau plută. Pentru stratul de blocare a vaporilor se utilizează o folie de aluminiu, care împiedică umezeala să ajungă în izolaţie. Sauna din elemente se găseşte ca saună standard, având mărimea şi forma stabilite, dar o putem realiza şi ca unicat, după preferinţele noastre.
Pentru acest tip de saună cei mai mulţi producători oferă elemente parţiale, care sunt alcătuite din panouri prefabricate pentru pereţi.
Avantaje: construcţia din elemente este ieftină şi adecvată pentru realizarea rapidă la domiciliu. În plus, există multe sortimente privitoare la forma, tipul de lemn utilizat şi la culoare. Foarte important: în cazul în care ne mutăm, putem împacheta sauna fără probleme, pentru a o remonta.
Dezavantaje: folia de aluminiu, aşezată pe peretele subţire de lemn, reflectă căldura şi lemnul cabinei de saună se supraîncălzeşte. În plus, stratul de blocare din aluminiu împiedică ventilaţia naturală a lemnului, fapt care dezavantajează clima saunei. La acestea se adaugă problema mirosului şi a igienei. Sauna realizată din elemente nu se poate spăla cu apă şi săpun, pentru că în anumite circumstanţe va intra apa în stratul de izolaţie.
Tipul de construcţie din lemn masiv
Structura pereţilor este alcătuită din părţi de lemn prefabricate din care, prin montare, se obţin panouri pentru pereţi.
Avantaje: sauna din lemn masiv se poate monta fără prea mare efort, iar preţul este rezonabil. Se poate spăla cu apă şi săpun.
Dezavantaje: panourile pentru pereţi nu se pot monta perfect şi joncţiunile la colţuri nu izolează 100% la locurile de îmbinare. În plus, nu se poate preconiza durata de viaţă a saunei din cauza sarcinii şi tensiunii la care este expus lemnul la încălzire şi răcire.
Tipul de construcţie din buşteni
Se poate construi în interior sau în aer liber. Pereţii sunt alcătuiţi din buşteni, care pot fi de 95 milimetri grosime. Pentru sauna la domiciliu este suficientă grosimea de 45 milimetri, în funcţie de calitatea lemnului. Buştenii sunt aşezaţi în straturi succesive şi sunt presaţi cu ajutorul unui utilaj. Se formează un perete de saună termoizolant. Calitatea saunei din buşteni depinde de tipul lemnului utilizat şi din ce părţi ale lemnului este realizată. Unul din cele mai bune lemne este duramenul tare al bradului.
Avantaje: peretele este alcătuit exclusiv din lemn. Buştenii fiind groşi, pentru păstrarea căldurii în cabina de saună nu este necesară aplicarea stratului pentru blocarea vaporilor. Sauna din buşteni se poate spăla fără probleme cu apă şi săpun. Deoarece colţurile sunt îmbinate în mod optim, lemnul este aerisit fără să se formeze crăpături din cauza tensiunii. Grosimea buştenilor asigură o climă de saună finlandeză originală. Acest tip de saună este robust, trainic şi de bună calitate. Unii constructori de saune asigură o garanţie de funcţionare chiar şi de 25 de ani.
Dezavantaje: sauna din buşteni este scumpă şi numai meşterii experimentaţi sunt capabili de a o construi la domiciliul clientului.
Sauna de grădină
Sauna ideală de grădină ar trebui să fie construită din buşteni, iar dacă este situată pe malul unui lac sau râu este perfectă. Se poate realiza ca şi cabină de saună sau chiar complex de saună, cu vestiare şi încăperi pentru răcorire şi odihnă.
Sauna construită din buşteni este apreciată mai ales în Finlanda.
Nu este ieftină, dar e trainică.
Locul unde urmează să fie amplasată sauna trebuie să fie liniştit, spaţios şi ferit de priviri curioase.
Avantaje: sauna de grădină construită din buşteni este robustă, trainică şi asigură o transpirare sănătoasă.
Dezavantaje: deoarece sauna de grădină, din cauza climei variabile, are pretenţii serioase legate de calitatea lemnului şi de o realizare profesională, construirea sa este dificilă acasă, pe cont propriu.
Atenţie!
Cabană cu saună
Sauna poate fi construită pur şi simplu în cabană! Deoarece este ferită de intemperiile vremii, nu trebuie construită din buşteni foarte masivi. În magazine se găsesc diverse cabine montabile şi cabine destinate pentru interior. La achiziţionarea unei asemenea cabine vom solicita îndrumări.
Sauna de pământ
În cazul în care dorim o experienţă de saună ieşită din comun, în ceea ce priveşte realizarea, structura şi cheltuielile de investiţie, sauna de pământ, reprezintă „Rolls Royce-ul” saunelor.
Avantaje: sauna de pământ are toate avantajele unei saune din buşteni şi în plus emană o atmosferă cu iz străvechi.
Dezavantaje: nu se poate realiza acasă, pe cont propriu, şi este foarte scumpă.